Planovi za upravljanje prometom

21.11 2019.
Planovi za upravljanje prometom
Krajem listopada 2019. u Mariboru (Slovenija) održan je sastanak na temu planova upravljanja prometom (TMP). Predstavnici pet država srednje Europe sudjelovali su i razgovarali o mogućnostima provedbe stvarnih promjena u svojim procesima za koordinaciju i aktiviranje TMP-a. Sudionici su obuhvaćali operatere autocesta, programere i predstavnike automobilskih klubova iz Austrije, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije i Slovenije.

Postignut je dogovor o jedinstvenom načinu komunikacije u funkciji upravljanja prometom u realnom vremenu između različitih centara za kontrolu prometa počevši već od prosinca 2019. Počet će se koristiti aplikacija koja će omogućiti da se komunikacija između centara neće više trebati odvijati putem e-pošte i to prilikom razmjene važnih informacija između kontrolnih centara. Na ovaj će način aktiviranje i upravljanje TMP-om postati mnogo lakše i transparentnije, a što je najpovoljnije u kontekstu transnacionalnog upravljanja prometom u srednjoeuropskom prostoru.

Realizacija aktivnosti na provedbi planova za upravljanje prometom predviđena je kroz projekta Crocodile 3 Croatia, a kao nadogradnja tehničkog opsega koji će biti usvojen kroz projekt Crocodile 2 Croatia.